marți, 22 decembrie 2020

Uleiurile Esenţiale doTerra locul unu pe piaţă

 


De ce uleiurile esențiale doTERRA sunt locul unu pe piaţă






Când alegi doTERRA, alegi uleiuri esențiale distilate cu atenție, în mod delicat, din plante care au fost recoltate cu grijă la momentul perfect de către cultivatori cu experiență, din întreaga lume, pentru o compoziție și eficacitate ideală a extractelor. Fiecare ulei esențial doTERRA este, de asemenea, testat în mod precis și cu atenție folosind protocolul de calitate strict CPTG (Certified Pure Tested Grade).Utilizatorii experimentați de uleiuri esențiale vor recunoaște imediat standardul superior de calitate al uleiurilor esențiale testate doTERRA, sigure în mod natural și eficiente.
Deși distilarea uleiurilor esențiale este o știință, aceasta poate fi considerată și o artă. Deținătorii de distilerii se bazează nu numai pe ani de experiență, ci folosesc și tehnologii și tehnici moderne.

Recoltarea

DoTERRA colaborează cu fermieri și distilatori din peste 40 de țări, pentru a oferi uleiuri esențiale clienților din lumea întreagă. DoTERRA valorifică experiența bogată pe care cultivatorii și producătorii locali o au în materie de plante din care se extrag uleiuri esențiale. 
A oferi uleiuri esențiale de cea mai bună calitate poate părea un lucru simplu, însă când acest lucru este realizat corect, implică dedicare, integritate și încredere – principii fundamentale pentru dōTERRA.

Anotimpurile și momentul zilei

Fiecare dintre cele patru anotimpuri este caracterizat prin condiții meteorologice unice. De-a lungul anotimpurilor, temperaturile variază de la îngheț la caniculă. Precipitațiile pot varia de la ploi abundente, la ninsori năprasnice și până la absența totală a precipitațiilor în perioadele extrem de secetoase. Pe lângă temperaturi și precipitații, anotimpurile influențează și prezența insectelor, starea solului, cantitatea de lumină solară și intensitatea luminii solare.
 
Probabil nicio altă ființă vie nu depinde atât de mult de anotimpuri ca plantele – organisme incapabile să se adăpostească de furtună, să își procure apă suplimentară sau să își regleze temperatura. Fluctuațiile mediului care au loc de la un anotimp la altul influențează foarte mult capacitatea sau necesitatea unei plante de a produce uleiuri esențiale. Fiecare plantă este unică și va prospera în condiții de mediu diferite. De exemplu, feniculul preferă mijlocul toamnei, eucaliptul și levănțica preferă vara, pinul începutul primăverii și bradul toiul iernii. Este important ca fermierii și cei care efectuează recolta să fie conștienți de condițiile optime pentru fiecare specie de plantă. În acest fel, se asigură că materialul vegetal va fi recoltat în momentul în care producția de ulei esențial este maximă.
 
Producția de ulei esențial a unei plante depinde, de asemenea, de momentul zilei. Uleiul esențial de Iasomie este doar un exemplu de plantă cu cerințe foarte specifice de recoltare pe parcursul zilei. Este important să se recunoască momentul în care producția de flori de iasomie este maximă, deoarece uleiul de iasomie este în prezent unul dintre cele mai rare și mai prețioase uleiuri de pe piață. Florile plantei de iasomie produc un ulei esențial cu un parfum delicios; cu toate acestea, după înflorire, florile își pierd extrem de rapid compușii aromatici volatili. Este vital ca aceste flori să fie recoltate dimineața devreme; înainte ca bobocii să aibă timp să se deschidă complet. Chiar și o oră de întârziere poate determina pierderi dramatice din conținutul total de ulei esențial din petalele florilor.
 
În cazul producției de uleiuri esențiale, distilarea celei mai mari cantități de ulei nu este singurul aspect de care trebuie să se țină seama. Este la fel de important ca uleiul să aibă un profil chimic optim, pentru a asigura eficacitatea maximă a proprietăților sale unice. Profilul chimic depinde foarte mult de anotimp și de momentul zilei, care determină procesele de înflorire, coacere și maturare. Un exemplu în acest sens este uleiul esențial de Ienupăr, derivat din frunzele, lemnul și bacele arborelui Juniperus phoenicea. Per ansamblu, acest ulei esențial este alcătuit preponderent din hidrocarburi monoterpenice și sesquiterpenice. În plus, uleiul conține constituenți oxigenați în cantități variabile pe parcursul anului. Proprietățile uleiului depind foarte mult de profilul general al uleiului esențial, precum și de raportul dintre tipurile de constituenți. Uleiul esențial de Ienupăr conține un procent ridicat de alfa-pinen vara și toamna (din mai până în noiembrie). A fost interesant de constatat că uleiul distilat în această perioadă are și cele mai puternice proprietăți antioxidante. Colectarea uleiurilor esențiale în perioadele și momentele în care uleiul are un profil chimic optim este crucială pentru asigurarea proprietăților dorite ale uleiului esențial.
 
Înțelegerea modului în care fiziologia plantelor este influențată de anotimpuri și de momentul zilei permite fermierilor și recoltatorilor să găsească un echilibru între productivitatea totală și beneficiile dorite, producând astfel în mod consecvent uleiuri esențiale de cea mai bună calitate!

Recoltarea la momentul optim

Oricine a mâncat fructe și legume știe că aroma și textura lor sunt cele mai bune atunci când aceste alimente ating punctul optim de maturitate. Dacă le consumăm prea devreme, sunt tari și fără gust; prea târziu, sunt moi și au o aromă dulceagă sau ușor fermentată. La fel ca în cazul fructelor și legumelor, există un moment optim de recoltare a plantelor pentru producția de uleiuri esențiale. Este important ca uleiurile esențiale să fie recoltate în această perioadă optimă nu doar pentru a obține cea mai mare cantitate de ulei esențial, dar și pentru a asigura o compoziție chimică optimizată, care determină o potență maximă a uleiului.
 
Momentul de productivitate maximă variază de la o plantă la alta. Pentru a descoperi momentul optim de recoltare, cultivatorii și distilatorii lucrează ani la rând, testând producția de uleiuri esențiale a plantelor pe parcursul zilei, al anotimpului și al anului. După identificarea momentului optim de recoltare, pe viitor, plantele vor fi întotdeauna distilate la momentul respectiv. Cultivatorii care se bucură de cea mai mare încredere și cel mai mult succes au în spate ani lungi de experiență și răbdare în lucrul cu planta respectivă, pentru a se asigura că este întotdeauna recoltată în cel mai bun moment.

Uscarea

Unele varietăți de plante pot fi uscate complet (nemaifiind considerate proaspete) înainte de distilare. Uscarea la aer, uscarea la soare, uscarea în cuptor (numită și uscare la temperaturi ridicate) și uscarea prin congelare sunt principalele metode folosite în industria uleiurilor esențiale de astăzi. Cercetătorii au constatat că cele mai bune tehnici de uscare sunt cele care se produc lent, folosind temperaturi moderate și evitând lumina solară directă. În acest fel, nu doar că se minimizează pierderile de ulei esențial, dar se previne și alterarea structurii chimice a uleiului sub acțiunea razelor UV sau a temperaturilor extreme. Trebuie utilizate întotdeauna tehnici de uscare adecvate, astfel încât compoziția uleiurilor esențiale să rămână cât mai apropiată de compoziția uleiului esențial din materia vegetală vie.

Uneori, se evită uscarea, deoarece scade cantitatea totală de produs final obținută din materia vegetală; totuși, uscarea are și unele beneficii semnificative. Timpul de distilare este redus, deoarece poate fi introdusă o cantitate mai mare de material vegetal în aparatura de distilare. 

De asemenea, întrucât materialele vegetale proaspăt recoltate au o durată de viață foarte scurtă, uscarea crește și timpul disponibil pentru distilarea plantei. Uscarea oferă, în plus, beneficiile menționate anterior pentru ofilire: minimizează contaminarea solului, formarea de mucegai și fermentarea.


Partea plantei

Este vital, de asemenea, ca la distilarea uleiurilor esențiale să se utilizeze numai partea corectă a plantei. Deși uleiurile esențiale sunt produse din multe părți ale plantei, fiecare parte produce uleiuri esențiale într-o cantitate și cu o compoziție diferită. Uneori, uleiurile esențiale obținute din părți diferite ale aceleiași plante pot avea structuri chimice complet diferite. De exemplu, Coriandrum sativum produce două uleiuri esențiale diferite: coriandru din frunze și coriandru din semințe. Delaquis et al. (2002) au demonstrat proprietățile de curățare și diferențele chimice ale uleiurilor esențiale de coriandru (frunză) și coriandru (sămânță).
 
Testele efectuate de specialiști au evidențiat care părți ale plantei produc uleiurile esențiale de calitate optimă. Unele plante sunt distilate întregi, altele sunt distilate numai din anumite părți ale plantei. De exemplu, uleiul esențial de mentă este distilat cu grijă din întreaga plantă, în vreme ce uleiul esențial de helichrysum este extras numai din vârfurile înflorite ale plantei. 


Specii

Producția de uleiuri esențiale Certified Pure Tested Grade începe de la plante. Deoarece un gen de plante poate cuprinde mai multe specii diferite, este important să se selecteze speciile care produc chemotipul de ulei esențial cu un profil chimic optim. Deși categorisirea plantelor într-o familie botanică (gen) se bazează pe asemănările existente la nivel de compoziție moleculară, aspect fizic și proprietăți terapeutice, fiecare specie este unică. Alegerea exclusivă a speciei corecte este un aspect fundamental, dacă vrem să ne asigurăm că uleiul esențial va avea profilul chimic corespunzător pentru a oferi beneficiile dorite.
 
De exemplu, uleiul esențial de Măghiran (Origanum majorana) și uleiul esențial de Oregano (Origanum vulgare) sunt ambele obținute din genul de plante Origanum. Cu toate acestea, există mari diferențe între cele două uleiuri. Dacă îți dorești un ulei calmant sau liniștitor, uleiul de Măghiran este o alegere mai bună, deoarece este alcătuit în proporție de aproximativ 50% din constituenți pe bază de alcool, printre care linalool și terpineol. Dacă îți dorești un ulei cu proprietăți antioxidante sau de curățare puternice, Oregano este mai potrivit, deoarece în compoziția sa predomină constituentul fenolic numit carvacrol.

Distilarea

Metode de distilare

Există multe metode disponibile pentru colectarea uleiurilor esențiale, dar unele principii generale se aplică tuturor metodelor. În primul rând, materialele vegetale produc cel mai bun produs final dacă sunt distilate întregi. Pentru a evita pierderile de ulei esențial, materialul vegetal nu trebuie să fie tăiat, mărunțit sau alterat în niciun alt fel înainte de începerea procedurii de distilare. Unele plante nu pot fi introduse întregi în echipamentele de distilare. De exemplu, uleiul esențial de Santal este derivat din măduva lemnoasă densă a santalului. Aceasta este o excepție în care distilarea corectă a uleiului ar fi imposibilă fără ca mai întâi să se macine lemnul în așchii mici, care încap mai ușor în distilator.
 
Pentru a proteja integritatea profilului chimic delicat al uleiului esențial, toate metodele de distilare necesită o atenție deosebită la parametrii de timp, temperatură și presiune. Fiecare dintre compușii aromatici care alcătuiesc un ulei esențial are o sensibilitate diferită la căldură. Unele molecule vor rămâne total neafectate la temperaturi mari, în timp ce altele sunt foarte delicate și pot fi distruse dacă temperatura sistemului crește prea mult. Controlul meticulos al condițiilor de distilare este vital pentru succesul producției uleiurilor esențiale.
 
Distilarea este un proces care implică separarea unei substanțe în părțile sale componente, pe baza punctelor de fierbere și a volatilității acestora. Aceasta înseamnă că, atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate, constituenții dintr-un amestec lichid vor trece în stare gazoasă. Fiecare constituent fierbe la o temperatură diferită, așadar, în funcție de temperatura sistemului, unii constituenți vor fi în stare gazoasă, iar alții vor rămâne în stare lichidă. Dacă temperatura este controlată cu atenție, acest proces permite izolarea diferiților constituenți unul față de altul. Este important de știut că distilarea implică doar o separare fizică a compușilor, fără nicio reacție chimică, protejând astfel profilul chimic complex al uleiului esențial.
 
Există multe tipuri de distilare. Voi începe cu descrierea celei mai simple metode, numită distilare simplă, pentru a vă ajuta să înțelegeți în linii mari cum funcționează procesul. Rețineți că distilarea simplă nu este o metodă acceptabilă de colectare a uleiurilor esențiale de grad terapeutic. Este necesară o metodă mai complexă și mai controlată, numită distilare cu abur.
 
Distilarea simplă necesită un aparat special numai distilator. Distilatorul este alcătuit din trei componente principale: camera de încălzire, tubul de condensare și rezervorul de colectare. Mai întâi, lichidul care trebuie distilat este introdus în camera de încălzire. Se aplică căldură, până când lichidul începe să fiarbă și să se evaporeze. Vaporii se ridică în tubul de condensare, unde un lichid rece, de regulă apă, curge de-a lungul suprafeței externe a tubului, pentru a reduce rapid temperatura vaporilor. Odată cu scăderea temperaturii, vaporii revin în stare lichidă și se acumulează în rezervorul de colectare. Lichidul rezultat conține un produs izolat al constituenților din lichidul original care s-au evaporat la temperatura sursei de încălzire.
 
Distilarea simplă are multe dezavantaje. Deoarece are loc într-un „sistem deschis” (adică, un sistem care utilizează presiunea atmosferică), lichidul trebuie să atingă temperaturi foarte mari înainte să aibă loc evaporarea. Fiindcă mulți compuși aromatici volatili sunt sensibili la căldură, structura și calitatea produsului se pot deteriora. De asemenea, este dificil să se obțină un produs final pur, deoarece unele reziduuri ale altor constituenți se pot evapora la temperaturi în afara punctului lor de fierbere normal și pot contamina produsul.

Distilarea cu abur

Distilarea cu abur este cea mai folosită metodă pentru colectarea uleiurilor esențiale. Este un proces delicat, care necesită mult timp și atenție la detalii. Utilizarea predominantă a acestei metode nu este dictată doar de faptul că produce uleiuri excepțional de pure și curate, ci și de faptul că permite colectarea de compuși aromatici termosensibili. Spre deosebire de distilarea simplă, distilarea cu abur se efectuează într-un sistem presurizat. Într-un sistem presurizat, uleiurile esențiale pot fi distilate la temperaturi mult mai mici decât punctul lor obișnuit de fierbere; astfel, se protejează integritatea profilurilor chimice complexe și delicate.
 
În cazul distilării cu abur, este important să se acorde atenție deosebită sursei de căldură. Temperatura sistemului trebuie să se mențină într-un interval strict; dacă este prea mică, uleiurile esențiale nu vor putea fi distilate, iar dacă este prea mare, există riscul de deteriorare a uleiurilor esențiale sau de colectare a unor compuși nearomatici nedoriți. Temperaturile necesare pentru o distilare cu abur optimă sunt cuprinse, de obicei, între 60°C și 100°C (140°F și 212°F). Unul dintre avantajele distilării cu abur este că temperatura poate fi ajustată continuu și este controlată cu precizie, pentru a asigura menținerea permanentă a sistemul în intervalul optim de temperatură.
 
În mod similar, presiunea trebuie să fie și ea controlată cu strictețe. Din acest motiv, la distilarea cu abur se utilizează un „sistem închis”. Acesta înseamnă că sistemul este presurizat la un nivel superior presiunii atmosferice. Presiunea necesară variază de la o plantă la alta, dar este cuprinsă de obicei între 15 livre/inchi la pătrat (PSI) și 20 PSI. Creșterea presiunii sistemului de distilare poate reduce semnificativ timpul de distilare. Timpul necesar pentru distilarea unui ulei poate fi redus până la un sfert dacă se utilizează un sistem presurizat.
 
Pe lângă presiune și temperatură, timpul de distilare este, de asemenea, un aspect important. Fiecare plantă este unică, putând necesita de la câteva ore la câteva zile pentru o distilare completă. Uleiurile extrase din lemn se asociază, de obicei, cu cel mai lung timp de distilare, fiind necesare până la 36 de ore sau chiar mai mult pentru o distilare completă. Pe de altă parte, Levănțica poate fi distilată complet în numai 2 ore.
Distilarea cu abur este realizată într-un distilator care utilizează apa pentru a extrage uleiul esențial din materialul vegetal. Apa este încălzită, producând aburi. Aburii se ridică și traversează camera în care se află materialul vegetal. Forțându-și trecerea prin materialul vegetal, aburii sparg glandele mici care conțin uleiul esențial. Deoarece uleiurile esențiale conțin numai compuși aromatici suficient de volatili, uleiul esențial este transportat cu ușurință de aburi în tubul de condensare. Odată ajuns acolo, condensează trecând în stare lichidă și se acumulează în rezervorul de colectare. La scoaterea din rezervor, vom avea un amestec de ulei esențial și apă. Deoarece uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă, amestecul se va separa în mod natural în două straturi: un strat de ulei esențial pur deasupra și un strat de apă dedesubt. Stratul apos poartă denumirea de hidrosol și este deseori comercializat sub formă de apă florală.

Stoarcerea (presarea la rece)

Stoarcerea este utilizată în special pentru a obține uleiuri esențiale din citrice ca Portocalele, Bergamota, Grapefruitul, Lămâile și Lămâile verzi. Această metodă prevede utilizarea stratului extern ceros al cojii fructului. Spre deosebire de distilarea cu aburi, această metodă nu necesită o sursă de căldură, așadar, este deseori numită „presare la rece”. Mai întâi, fructul este pus în storcător, unde este trecut prin cilindri răzuitori care desprind stratul superior al cojii. Prin acest proces, niște saci mici care conțin uleiuri esențiale se sparg și își eliberează conținutul. Se pulverizează apă pe suprafața fructului pentru a colecta uleiul esențial. În această fază, uleiul esențial este încă amestecat cu materiale apoase din pulpa fructului și unele particule solide din coajă. Pentru a izola uleiul esențial, acest amestec este filtrat și centrifugat, ceea ce permite separarea uleiului esențial pur de orice particule solide sau de apă. Prin stoarcere se obțin produse de calitate superioară, având un parfum caracteristic aproape identic cu cel al fructului inițial.


Această metodă este utilă în special în cazul materialelor vegetale care își pierd parfumul și proprietățile benefice când sunt expuse la temperaturile necesare pentru distilarea cu aburi.





Enfleurage-ul

Enfleurage-ul este una dintre cele mai tradiționale metode utilizate pentru colectarea compușilor aromatici din plante. Prin acest procedeu se obțin, de fapt, absoluturi crude, care conțin atât compuși aromatici, cât și compuși nearomatici. El a fost utilizat pe scară largă înainte de apariția tehnologiilor de distilare mai moderne. Această tehnică a pavat drumul pentru prelucrarea cu solvenți, care este încă utilizată frecvent în industria de astăzi. Deoarece prin enfleurage se obțin produse impure, acesta nu este considerat o metodă acceptabilă pentru producerea de compuși de uz terapeutic.

Metoda enfleurage-ului prevede dispunerea materialului vegetal peste un strat de grăsime (grăsime de vită, untură de porc sau chiar ulei vegetal), care a fost aplicat pe un platou de sticlă. Compușii liposolubili ai materialului vegetal sunt absorbiți în grăsime. Se adaugă alt material vegetal, până când grăsimea devine complet saturată cu compuși liposolubili. Produsul obținut în acest stadiu al procesului de enfleurage este denumit pomadă. Pomezile pot fi utilizate ca atare sau pot fi prelucrate în continuare, pentru a izola doar absolutul. Aceasta implică spălarea grăsimii cu un solvent (de obicei, hexan), pentru a dizolva absolutul, fără a dizolva grăsimea, uleiul sau untura. Produsul este apoi spălat cu un al doilea solvent (de obicei, etanol), care este apoi evaporat pentru a izola absolutul.

Extracţia cu solvenţi

Extracţia cu solvenţi poate fi utilizată pentru toate tipurile de material vegetal, dar se utilizează cel mai frecvent la florile extrem de fragile sau care nu suportă, din alte motive, condițiile necesare pentru distilarea cu aburi. Metodele de extracție cu solvenți produc absoluturi, care diferă de uleiurile esențiale deoarece conțin constituenți chimici atât aromatici, cât și nearomatici. Alegerea unui bun solvent este un prim pas important. De obicei, se utilizează solvenți cu polaritate mai mică (de exemplu, pentan sau hexan) sau alcooli (de exemplu, metanol sau etanol). Tipul de solvent utilizat poate altera absolutul, așa că este important să se aleagă un solvent care va produce alterații minime ale aromei unice și proprietăților benefice ale absolutului.
 
Materialul vegetal este așezat pe o tavă care nu trebuie să fie adâncă și este spălat cu un strat din solventul ales, pentru a dizolva compușii aromatici. Pentru a permite solventului să pătrundă bine în întreg materialul vegetal, acest proces poate să prevadă ruperea fizică a materialului vegetal sau rotirea sa într-un tambur rotativ. Amestecul rezultat este apoi filtrat, pentru a îndepărta materialul vegetal și este distilat în vid pentru a îndepărta solventul în exces. În urma acestui proces, rezultă o ceară groasă numită „concrete”. Aceasta conține toți compușii aromatici puternici ai plantei, precum și o varietate de alți compuși liposolubili. Pe urmă, această ceară se prelucrează cu un al doilea solvent (de regulă, un alcool ca etanolul). Absolutul este solubil în acest solvent, dar celelalte componente lipidice nu sunt solubile. După o altă etapă de distilare în vid necesară pentru îndepărtarea solventului, rămâne doar un amestec pur de absolut. Numai 1-5 procente din solvent vor rămâne în produsul final. Câteva absoluturi extrase în mod obișnuit prin această metodă sunt cel de Iasomie și cel de Vanilie. Prelucrarea cu solvenți este apreciată pentru faptul că produce absoluturi cu un parfum bogat și autentic.

Extracția cu CO2

Extracția cu dioxid de carbon (CO2) este o tehnică modernă de colectare a uleiurilor esențiale, care folosește CO2 ca solvent. Deși echipamentele necesare pentru această metodă sunt costisitoare, procesul în ansamblul său este rapid și eficient comparativ cu distilarea cu abur, ambele metode permițând obținerea unui produs final de calitate superioară.

CO2 este un gaz care are capacitatea unică de a atinge starea supercritică la temperaturi și presiuni relativ mici. Starea supercritică este atinsă atunci când CO2 nu este nici complet gazos, nici complet lichid, ci are proprietăți ale ambelor stări de agregare. Această proprietate unică face ca până și uleiurile cele mai sensibile la căldură să poată fi colectate cu CO2, obținându-se un produs final pur, de cea mai bună calitate. Mai întâi, CO2 în stare gazoasă este încălzit și presurizat. Gazul de CO2 comprimat și încălzit trece în stare supercritică și devine un excelent solvent. La fel ca la extracțiile cu alți solvenți, CO2 în stare supercritică este adăugat la materialul vegetal pentru a extrage uleiul esențial. După ce amestecul rezultat este filtrat pentru a îndepărta orice materiale vegetale reziduale, presiunea și temperatura sistemului sunt reduse. Când sistemul revine la presiunea și temperatura atmosferică, proprietățile unice ale CO2 determină revenirea sa la starea gazoasă și evaporarea din ulei, lăsând în urmă un ulei esențial pur.

Deși procesul de extracție cu CO2 este costisitor, el prezintă multe beneficii. Nu doar că prin această metodă se elimină posibilitatea de a lăsa în urmă solvenți reziduali, dar se previne și modificarea structurii chimice sau a aromei uleiului, care sunt posibile în cazul altor solvenți.  CO2 este necombustibil, incolor, insipid și inodor, ceea ce îl face un solvent excelent pentru colectarea uleiurilor esențiale.

Dacă vrei să aflii mai multe informaţii depre uleiurile esenţiale pure de la doTerra, beneficiile lor, cum le poţi folosi eficient, cum le poţi testa gratuit şi cum poţi intra în posesia lor în cel mai avantajos mod, scrie-mi un mesaj pe Facebook pe pagina "Uleiurile esenţiale şi emoţiile" sau poţi accesa aici website-ul meu doTerra.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Serenity softgels vs ulei esenţial

   Serenity Softgels complex de la doTERRA pentru un somn odihnitor  Complexul de relaxare doTERRA Serenity este o combinație unică de ulei...